Skip to content

Bloemlezing 47

20 november 2009
by

Om te beginnen een paar oracle gerelateerde links.

Stephane Faroult is een Fransman die al een aantal keer zeer serieuze en omvangrijke database onderwerpen (met een oracle achtergrond) in relatief korte filmpjes helder uitlegt. En dat in ‘Pink Panther’-Engels, heerlijk om aan te horen. De meest recente film gaat over performance tuning. Ik weet dat 12 minuten voor de internet generatie een eeuwigheid is, maar soms is het de moeite die tijd te nemen.
. Verder zoeken op Youtube naar ‘Stephane Faroult’ loont de moeite.

Veel mensen zullen het niet weten, maar het is sinds het verschijnen van Oracle 10g (al een tijdje dus) een stuk makkelijker geworden om de source van allerlei database objecten als tabellen en views, maar ook procedures en packages in een leesbaarder vorm op te vragen. Het blijkt zelfs relatief eenvoudig om alle informatie over een user (of schema) inclusief alle rechten boven tafel te halen. Hier is een beschrijving te vinden van hoe je dbms_metadata.get* functies kunt gebruiken voor het hernoemen van users.

En wie dacht dat BI zich beperkt tot ICT moet nog maar eens goed rondkijken. Ook de journalistiek houdt zich bezig met presentatievormen waar we nog wat van kunnen leren.

Uw verslaggever kent geen MS Access, veel te veel moeilijke woorden, maar dit is inderdaad wel iets om Ahum bij te zeggen en op je hoofd te krabben. En zomaar ‘in the wild’ gevonden.

Deze innovatieve wijze voor het maken van een autobandschommel is verrassend te noemen.

Allemaal nog wat vroeg (eind 2010 pas de uitrol), maar je zal de boot maar missen van het nieuwe Google Chrome OS. Maar goed, je moet wel heel erg zitten slapen wil je dit niet al weten, het stond zelfs al in de Volkskrant (dat is zo’n ding met een heleboel lettertjes en foto’s, het lijkt een beetje op dit, maar dan een heleboel daarvan bij elkaar, met inkt gedrukt op heel groot formaat papier).

Een staaltje van ‘open-minded thinking’ moet gewaardeerd worden. Jos van Dongen staat toch wel bekend als grote pleitbezorger van Open Source BI.  Als je dan toch over een van de nadelen van open source gebruik publiceert is dat zeer te prijzen.

Advertenties
One Comment leave one →
  1. Mattijs permalink
    24 november 2009 11:50

    Goed filmpje! Maar welke taal spreekt ie nou???!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: