Skip to content

Consolidatie van grote BI spelers leidt tot klantontevredenheid

27 november 2009

Wereldwijd de grootste BI Survey van Nigel Pendse is weer afgerond en beschikbaar. Een van de opvallende uitkomsten is toch wel de als tamelijk slecht gewaardeerde ervaringen van klanten met de grote BI spelers zoals Microsoft, Oracle, IBM Cognos en SAP BO.

Afgelopen week werd ik door mijn compagnon Jeroen Blankendaal gewezen op een interessant artikel naar aanleiding van de BI Survey, waarbij nader wordt ingegaan op de ervaringen van klanten met de grote en kleine BI spelers. De uitkomsten zijn toch wel shocking.

Business Objects, Cognos en Hyperion zijn de afgelopen jaren opgeslokt door partijen als SAP, IBM en Oracle. De verwachting was dat de consolidatieslag zijn effecten zou hebben op de kleine BI spelers en dat die vanzelf het veld zouden ruimen, door al het ontwikkel en marketing budget. Niets is minder waar!

De BI Survey, uitgevoerd onder duizenden gebruikers en consultants, geeft toch een heel ander beeld. De grote vendors scoren over het gehele beeld slechter. Gebruikers zijn minder tevreden. Bijvoorbeeld  query performance, onbetrouwbaarheid (bugs, etc), product features scoorden bij de grote spelers 2x zo slecht als de kleine BI spelers.

Hetzelfde beeld is te zien rondom product support. Nog belangrijker: de ervaringen rondom business benefits zijn bij de kleine speler ook nog eens hoger.

Hoe kan dat nou? Gaat de aandacht uit naar integratie ipv innovatie ? Een interessante gedachte, een mooie discussie rondom ‘best of breed’ versus ‘BI-suite’ kan weer gestart worden…

Natuurlijk is de integratie tussen business planning, business intelligence en data belangrijk. Het technisch proberen op te lossen is naar mijn idee dan ook ondergeschikt aan het feit dat het een bedrijfsmatig vraagstuk is.

Het begint er mee dat organisaties de visie adopteren van een integraal informatie beleid. Gestoeld op lange termijn visie en korte termijn doelstellingen. Veel organisaties worstelen met die vraag en mogen van zowel de software leveranciers alsmede de implementatiepartners verwachten hierbij hulp te ontvangen.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: