Skip to content

Als het voor Niks is, kan het Niks zijn

30 november 2009

Dit zijn de gevleugelde woorden van de Infrastructuur manager van de klant. Praktische consequentie van deze uitspraak is dat bewezen techniek niet altijd gebruikt kan worden. Liever zelf een stuk code maken dan gebruik maken van dat wat algemeen voorhanden en bewezen is.

Ik heb dit weekend meegedaan aan ’t is (voor) niks. Waar, bij het hardlopen, de kilometerbeprijzing al lang is ingevoerd en meestal boven de euro per kilometer ligt, was dit een volledig gratis evenement. Veel mensen die hun vrije zondag opofferen om voor jou een mooie dag te creëren. Het was voor niks, het was voor niks (standaard bij een rondje lopen kom je weer op je startplaats aan dus daarmee is het vervoerstechnisch zinloos) en het was fantastisch. Langs de Camino de Santiago zijn ook veel mensen die voor niks elkaar helpen.

Als je 30 kilometer over de schitterende Stabregste heide loopt heb je ruim voldoende tijd om na te denken. Hieronder wat er boven kwam drijven.

Als het voor Niks is, kan het Niks zijn! Waarom wordt er geen onderscheid gemaakt? Los van de kwaliteit van veel open source software, het is toch een verschil of het een klein component is in een groter geheel of een complete bedrijfssuite? Als je een component van open source krijgt met alle sources erbij, wat is dan het verschil tussen zelf ontwikkelen of van internet afhalen wat al meerdere mensen gebruiken en waar de kinderziektes al uit zijn?

Open Source heeft ook support. Of voldoet Open Source dan ineens niet meer aan de definitie “voor niks”? Moet ik toch weer eens de discussie aangaan en uitleggen dat het niet voor niks is. Dat het meer waarde heeft dat er veel ontwikkelaars naar iets hebben gekeken. Dat één persoon soms wel eens dingen over het hoofd ziet die wel opvallen als er meerdere mensen naar kijken.

De laatste 3 kilometer stopt het denken. Het levert nog geen duidelijk antwoord op. Misschien ga ik toch weer eens een balletje opgooien.

Advertenties
3 reacties leave one →
 1. demakelaar permalink
  30 november 2009 23:25

  Van hardlopen wordt je klaarblijkelijk filosofisch…
  En mijn filosofische vraag is dan: “is ‘open source’ een verdienmodel of een ontwikkelmodel?”.
  Ik heb het idee dat iedereen eens over deze vraag moet filosoferen, want het wordt zo vaak door elkaar gehaald…
  Ik denk dat ik het weet.

 2. Argus permalink*
  1 december 2009 09:06

  Volgens de Automatiseringsgids (die de New York Times citeert) is het in ieder geval geen verdienmodel.

 3. 1 december 2009 11:44

  In ieder geval geldt ook voor Open Source in productie omgevingen dat alleen de zon voor niets opgaat. Vaak wordt bij Open Source vergeten dat je ook deze componenten gesupport wil en moet hebben in een productie omgeving. Daarna is het zeker een optie en moet het bekeken worden als elk commercieel product. Is het levensvatbaar, wat zijn de daadwerkelijke kosten in onderhoud en beheer, inclusief ontwikkeluren, biedt het afdoende functionaliteit etc..

  Waar sowieso voor gewaakt moet worden is het ‘NOT INVENTED HERE’ syndroom. Ook anderen kunnen goede ideeen en goede software bouwen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: