Skip to content

Bloemlezing 49

6 december 2009

Voor iedereen die bij Kadenza werkt en het vergeten is: Op woensdag 16 december vanaf 18.00 uur is de laatste InDepth kennis sessie van dit jaar. Naast een bijzondere presentatie over wat Dream allemaal kan (veel, maar dat wist iedereen natuurlijk al) is er ook nog een zeer bijzonder vervolg van de sessie. De organisatoren hebben een van de meest bekende sprekers van Nederland op BI gebied, Frank Buytendijk bereid gevonden een presentatie te verzorgen. Sommigen hebben aangegeven het jammer te vinden dat hij voor Oracle is gaan werken. Woensdag de 16e de gelegenheid hem daarover te spreken. De inhoud van de presentatie is nog even geheim, maar bij voorgaande gelegenheden (onder andere het seminar dat Kadenza organiseerde in het kader van Alpe d’Huzes) is gebleken dat Frank altijd een verrassende kijk op de zaken ten toon spreidt. Mis het niet, meldt je aan en komt allen.

De Kadenzer Courant is gevonden door Google, dus de courant bestaat (vrij naar René Descartes). Een succes moet je vieren, ook al is het een kleintje.

Voor degenen die nog lang niet in de buurt van hun pensioen zitten is het vast heel geruststellend te weten dat je ook daarna nog heel indrukwekkende dingen kunt oppakken. Het herbouwen van Stonehenge met uitsluitend mechanische hulpmiddelen (ook zonder motoren o.i.d.) is toch wel indrukwekkend te noemen.

Het zal waarschijnlijk maar voor een kleine groep DBA-achtigen die zich ook nog eens bezighouden Oracle performance tuning echt te volgen zijn. Maar het is toch wel leuk te zien hoe je als DBA een SQL-ontwikkelaar aardig op het verkeerde been kunt zetten.

In de vorige bloemlezing kwam Rupert Murdoch aan de orde met zijn plan geld te gaan vragen voor nieuws-items. Of dat een valide business-model is, valt te betwijfelen. Een wel heel forse teruggang in bezoek van nieuwssites die achter een Paywall zijn geplaatst zou Rupert toch minstens aan het denken moeten zetten. Paywall is trouwens wel een mooie innovatieve term.

Voor de voetballiefhebbers die uitkijken naar het WK in Zuid-Afrika komende zomer is het prettig te weten dat in ieder geval het netwerk het allemaal wel aankan. Althans, volgens de FIFA. Benieuwd of dat ook geldt voor het wegen-netwerk, het openbaar vervoer netwerk, het water-netwerk, het elektriciteits-netwerk ……

In het kader van de slechte openingszinnen

Kadenza heeft een oor gevonden voor haar persberichten getuige het artikel in Computable. Wel weer jammer dat de journalist van Computable meteen een verwijzing naar een achterhaald artikel opneemt. Achterhaald omdat het van begin 2009 is en bovendien als strekking heeft dat BI helemaal niets oplevert.

Is het nu de (ver)ziek(t)e tijdgeest of is het bericht dat een jongetje van 4 verkracht en vermoord is in een moskee voorzien van een tendentieuze kop? Wat heeft het ermee te maken dat het in een moskee is gebeurd? En waarom staat in diezelfde kop niet dat het plaatsvond in Dubai? Ik zie de ‘GeenStijl’-variant van het bericht al voor me: ‘Zelfs als 4-jarige ben je niet veilig in een moskee!’.

Er komen steeds meer correspondenten voor de Kadenzer Courant. Dit vinden zij lezenswaardig:

  • Voor de fans van Nigel Pendse  en OLAP report is het misschien interessant om te weten dat deze een naamsverandering heeft ondergaan en nu The BI Verdict heet. Gaan ze nu echt oordelen vellen?
  • Hoe we toch nog iets van Amerika kunnen leren. Een paar voorbeelden van hoe BI gebruikt wordt voor openbaarheid bestuur. Daar kan Nederland een puntje aan zuigen… Gelukkig is er zomaar spontaan een echt Amsterdams voorbeeld van BI bij de overheid voorbij gekomen. Een mash-up tussen geografische gegevens en milieuparameters per wijk. Ziet er goed uit. Nu maar hopen dat er ‘levende’ data achter de website zit en dat het niet alleen maar ‘smoeltje’ is.
  • Uit onverdachte bron kwam een verwijzing naar de 6 meest interessante Open Source producten op BI gebied. Naar goed gebruik ook meteen voorzien van de download link zodat iedereen heerlijk in zijn vrije tijd kan gaan spelen met de nieuwste mogelijkheden. Zeker gezien het volgende:
  • Gartner heeft Open Source producten opgenomen in het ‘visionary’ deel van zijn BI Kwadranten.
  • Iedereen heeft natuurlijk allang het persbericht gezien van Kadenza over haar visie voor het komende jaar. De HH directeuren worden goed geciteerd in IT-Executive, Computable en BI-Platform.
  • Een belangrijke vraag in DWH-land is altijd wie er nu eigenlijk verantwoordelijk is voor de kwaliteit van data. In dit artikel staat niet ‘het’ antwoord, voor zover dat bestaat. Maar het geeft in ieder geval aan waarom het niet op 1 plek bij de bron-applicatie gelegd kan worden.

En natuurlijk is het rapport over het onderzoek dat Kadenza het voorjaar van 2009 heeft uitgevoerd, verschenen. Belangrijkste vraag: Hoe kunnen wij u helpen om BI-trajecten succesvoller te maken? Belangrijkste antwoord: Kadenza + en ‘Vermenigvuldigen begint met delen’. Lees er alles over. Nog veel meer zal volgen.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: