Skip to content

Hoe intelligent is uw organisatie?

7 december 2009

Hoe kunnen wij u helpen om BI-trajecten succesvoller te maken? Dat vroegen we voorjaar 2009 aan 350 BI-stakeholders. Het leeuwendeel van de respondenten gaf aan behoefte te hebben aan kennis, en aan kennisdeling met collega-gebruikers.

Een uitkomst die mij op zich niet veraste. Als je kijkt naar het voornamelijk technische aanbod van artikelen, opleidingen en dienstverleners dan is deze wens niet verwonderlijk. Zeker als je meeneemt dat Business Intelligence pas echt succesvol is bij de focus op de periode voor en na de technische implementatie. En niet te vergeten gestoeld is op het verbeteren van prestaties op de korte en lang termijn.

Het volgen van een Cognos, Qlikview of Business Objects cursus is geen garantie op een succesvolle Business Intelligence oplossing. Het intelligenter maken van je bedrijf begint met een bedrijfsmatig vraagstuk. Veelal vergissen bedrijven zich in de daadwerkelijke vraagstelling. Als voorbeeld noem ik de vele klachten die ik hoor over de moeizame pogingen om informatie uit de peperdure ERP omgeving te halen. Een vraag om überhaupt wat informatie ipv daadwerkelijke sturingsmechanismen om de prestaties te verbeteren.

De ERP investering die toch bedoeld was om de efficiency te verhogen, ‘order to cash’ te verkorten, omloopsnelheid te verhogen, voorraadwaarde te laten dalen, enzovoorts. Uiteindelijk is men al blij dat iedereen werkt met 1 systeem, dat alle data in 1 systeem is opgeslagen en dat alle processen zijn ondergebracht in dat systeem. Naar mijn idee de omgekeerde wereld.

De praktijk is dan ook weerbarstig, bedrijven komen vaak niet verder dan informatie verzamelen en rapportages maken.

Door doelstellingen helder te maken en een goede strategie vast te stellen, voorkom je de creatie van een rapportage oplossing ipv een Business Intelligence oplossing. Want mensen overvoeren met informatie lijdt zeker niet tot betere prestaties.

Niets is dan ook mooier om samen met bedrijven een Business Intelligence strategie uit te zetten en daadwerkelijk te sturen op prestaties. Fantastisch om dan te zien dat bedrijven daadwerkelijk intelligenter worden en in staat zijn die prestaties te verbeteren.

Hoe intelligent is uw organisatie ?

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: