Skip to content

If you can’t beat them join them

10 december 2009

Donderdag 3 december is er een SQL server dag geweest, georganiseerd door de Belgische SQL gebruikersgroep. Vanuit een bioscoop is er veel nieuws te melden rond SQL server 2008 R2.

Een bioscoopzaal is overigens een fantastische locatie voor een seminar. Goede stoelen, een mooie akoestiek die het zaalgeluid bijna uitdempt maar de sprekers goed laat horen en alle presentaties op bioscoopformaat op het scherm. Zelfs achterin is alles prima te lezen. Er zijn natuurlijk ook altijd wel wat nadelen te bedenken:

De aanduiding SQLServer 2008 R2 is gekozen om ieder jaar een update te kunnen doen op SQLServer zonder dat dit een major update voor de SQL engine is. R2 biedt veel aanvullingen op het BI vlak zoals ‘self service reporting’, aansluiting bij Sharepoint 2010 en aansluiting bij Office 2010

En dan is daar Powerpivot. In een goede presentatie van Chris Webb werd allengs duidelijk wat Powerpivot wel is maar ook wat het niet is. De achtergrond is de opkomst van “snelle” BI tools die binnen een paar dagen resultaat beloven in het maken van rapportages. Meest bekende voorbeeld: Qlikview. Kort door de bocht gezegd is Powerpivot niet meer of minder dan Microsoft Analysis Services platgeslagen in Excel. Of zoals Karien Verhagen het al eens verwoordde “Excel on Steroids”.

Het volgende scenario zou kunnen gebeuren. De Business analist loopt bij de IT afdeling binnen. Of hij even het wachtwoordje mag van de productie database zodat hij wat tabelletjes in Powerpivot kan laden en rapportages kan doen? IT vindt dat natuurlijk prima en de analist laadt 20 tabelletjes in met een paar miljoen rijtjes. En Powerpivot maakt een Kubus waarop hij naar hartelust kan analyseren.

Wat klopt er allemaal niet in het voorgaande scenario? Technisch gezien kan Powerpivot dit zeker doen. Goed, het wordt een ‘excelletje’ van een paar honderd MB, maar ja, opslag kost toch bijna niets meer! Er zijn natuurlijk organisaties waarbij wachtwoorden ongeveer op de eerste dag van aanmaak of wijziging worden rondgemaild naar iedere nieuwe medewerker. Maar, gemiddeld genomen hebben gebruikers niet zomaar toegang tot de productie data. En wat als het productie systeem nu eens een niet nader te noemen ERP systeem uit Duitsland is? Met om en nabij de 60.000 tabellen. Voordat je daar de verbanden goed gelegd hebt is diezelfde Business analist al gillend gek geworden.

Dus Powerpivot is een grote Hype? Jazeker, maar het heeft wel heel sterke kanten. De engine maakt van Analysis Services in feite een in-memory OLAP tool. Voor de engine van Powerpivot is een geheel nieuwe column-based opslag gemaakt. Technisch een doorbraak die waarschijnlijk ook wel op termijn richting de server side van Analysis Services wordt gebracht.

Maar ja, terug naar die business analist. Wordt die nou echt blij van Powerpivot? Of de IT afdeling? Ja, ik denk het wel. Natuurlijk zal bij de start iedereen voor zichzelf beginnen en alles zelf in elkaar rammelen. Net zolang tot het op die manier niet meer werkt. Een IT afdeling heeft met Powerpivot dan in ieder geval de mogelijkheid (mits een en ander in sharepoint hangt) om het gebruik van powerpivot te monitoren. Daarna zal het verstand weer de kop op steken. Een datawarehouse blijft nodig, al was het maar om de relaties tussen de gegevens op de juiste manier aan te geven. Helaas zal een datawarehouse meestal niet alle gegevens bevatten. In Powerpivot zou je dan vrij makkelijk de informatie uit een datawarehouse kunnen koppelen aan data die her en der beschikbaar is. De business analist kan zelf een uitgebreidere analyse te maken zonder dat eenmalige verzoeken in een datawarehouse hoeven te komen. Powerpivot is ook een prima hulpmiddel om in de eerste fases van een project een Proof of Concept op te zetten. Het is opeens veel makkelijker om te kijken of de structuur van een bron echt zo in elkaar zit als je bij de analyse hebt bedacht.

Powerpivot zien? Haal SqlServer2008 R2, Office 2010 Beta en Powerpivot op, installeren en spelen maar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: