Skip to content

Bloemlezing 50

11 december 2009

Een paar interessante links van de Rittman-Mead corporate blog. Vooral interessant voor de mensen die met OWB werken en benieuwd zijn hoe zich dat verhoudt tot ODI (voor de acquisitie door Oracle Sunopsis geheten) is een kijkje in de keuken van Oracle, en dan vooral de sheet met de roadmap. Van een heel andere orde, maar gezien de onderwerpen van de blog posts van Erik Leene (overigens altijd zo snel mogelijk opgenomen in deze courant) ook lezenswaardig is de eerste in een serie over To BICC or not to BICC. Beetje Brits, maar vooruit. Verder een aardige vergelijking tussen wat Cognos 8 kan en hoe zich dat verhoudt tot wat Oracle OBIEE kan.

Het voorlopig niet aflopende verhaal (uitspraak gepland voor eind januari) over de koop van Sun door Oracle en wat de Europese Commissie daarvan vindt heeft opeens ook een ander geluid, van IBM!. Oracle is ook al bezig enige duidelijkheid te verschaffen over hoe MySQL binnen de nieuwe organisatie komt te hangen. Naar verluidt een eigen businessunit. Of het genoeg is, moet nog blijken.

Voor de multi-talenten onder ons, een vorm van schaken waarbij je ook nog ruimtelijk inzicht nodig hebt.

Als iemand nog wat ruimte op zolder heeft, is dit misschien wel een leuk speeltje. Met een paar ‘kleine’ beeldschermpies.

Onze correspondent viel een ontwikkeling op die ons in de nabije toekomst zeker gaat raken, de opkomst van column based databases. Getuige dit bericht niet langer alleen in het lab, maar ook in de boze grote wereld van de harde zaken-jongens en -meisjes. De grote database-jongens-meisjes (Oracle, IBM en zeker Microsoft met PowerPivot) beginnen dit soort oplossingen op te nemen in producten die steeds dichter bij de database komen te liggen. Maak je borst maar nat. Het moet overigens wel gezegd worden dat het bericht rechtstreeks gebaseerd is op een persbericht van Vertica. Onafhankelijkheid is niet helemaal gegarandeerd.

Sommigen zullen zich de schrijver Martin Bril nog wel herinneren, al is het maar omdat hij regelmatig tafelheer was in De Wereld Draait Door. De schrijver is dit jaar overleden en blijkbaar is de beste herinnering aan hem het feit dat hij de ‘Rokjesdag‘ heeft benoemd. Iedereen kent die dag, maar hij heeft de dag een naam gegeven.

Een mooie overgang van BI naar de wereld van de gadgets is het bericht dat je nu SAP-BO op de iPhone kunt krijgen. Hoe functioneel dat is, is de vraag. Een ander gadget is deze wel heel bijzondere fiets. Het woord bijzonder is toch wel van toepassing als er met goud en kristal gewerkt wordt. En er zitten niet eens versnellingen op. Hoezo, bling-bling? Het heeft er overigens sterke schijn van dat de Google-phone er ook echt komt. Of zou dat een prive project van een van de Google medewerkers zijn?

Er zijn ook mensen die iets minder gadget-lievend zijn. Een database geheel zonder indexen omdat die toch alleen maar last veroorzaken is toch net iets als alleen maar bellen met een iPhone. Om nog maar te zwijgen over het argument om geen index te gebruiken. Dat zwijgen zal ook wel moeten, er zijn geen argumenten voor.

Het gebruik van Open Source BI producten is in een stroomversnelling geraakt door het bericht dat Gartner OS-BI tools in zijn ‘visionary quadrant’ heeft opgenomen. In een periodiek wordt dat verwoord door te zeggen dat OS-BI serieus wordt genomen. Niet een heel gelukkige woordkeuze.  Dan klinkt “Gartner: gebruik van Open Source BI-tools wordt mainstream” toch beter. Maar goed, het gaat er om dat ook hier rekening mee is te houden voor de nabije toekomst. We gaan de vragen van klanten krijgen.

Als laatste een stuk dat veel minder technisch van aard is. Heel handig om je eerst een aantal dingen af te vragen voordat je aan het bouwen slaat. Misschien is het goed je klant eerst eens te vragen wat die eigenlijk wil managen (geen moeilijk, maar wel een lelijk woord).

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: