Skip to content

Non-pervasive BI

15 december 2009

Pervasive BI is een begrip in ons vakgebied. Ieder onderzoeksbureau heeft de term wel eens gebezigd en iedere leverancier loopt er mee weg. Pervasive BI bereiken we wanneer iedereen in de organisatie BI gebruikt, misschien zelfs zonder dat ie het eigenlijk weet. Het is de ultieme Zen-toestand voor ons BI-ers.

Maar tussen alle positieve geluiden door is het ook wel eens goed om kritisch te zijn en te constateren dat het niet altijd even goed gaat met die heilige graal van ons. Hebben we echt zoveel meters gemaakt de laatste jaren? Zijn de tools zoveel beter geworden? Ik vraag het me wel eens af.

Ik wil graag verwijzen naar een blog van Steve Dine, waarin hij dit onderschrijft en wijt aan het gebrek aan metadata mogelijkheden in de tools en het licentiemodel.

Ook Eric Lai is realistisch en gooit het op de organisatie, de cultuur en zaken als het ontbreken van data governance. Hier ben ik het volmondig mee eens. Lees overigens ook eens de eerste reactie op Erics artikel. Hard, briljant en relativerend!

Ik denk dat we voor Pervasive BI een lange adem moeten hebben. In sommige organisaties kan het wèl heel snel gaan, maar veelal duurt het veel langer dan we zelf hopen. Hoe denken jullie over dit onderwerp? Kunnen we onszelf en onze aanpak hierin verbeteren?

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: