Skip to content

Durf te kiezen!

16 december 2009
tags:

Het blijft mij verbazen dat zo veel organisaties moeite hebben met kiezen. Kiezen is niet alleen ervoor kiezen iets te doen maar vooral ook kiezen andere dingen niet te doen. En vooral dat laatste is vaak een obstakel, zeker bij Business Intelligence projecten.

Echt kiezen is kiezen voor focus. Focus op hetgeen dat bijdraagt aan een hoger doel, de strategie van de organisatie. En het kiezen en niet leveren van bepaalde rapportages in business intelligence (BI).Dat klinkt wellicht basaal, maar het is essentieel om precies te kunnen omschrijven wat je als directie voor je onderneming voor ogen hebt. Nog veel te vaak spreek ik organisaties die enthousiast van start zijn gegaan met de implementatie van BI, maar niet verder komen dan het verzamelen en maken van rapportages. Zonder duidelijke strategie verzand je in een vicieuze cirkel; gemaakte rapportages leiden tot nieuwe vragen.

Afgelopen jaar zat ik met een prospect om de tafel, waarbij we spraken over de vervanging van een bestaande BI-omgeving (met meer dan 250 rapportages). Hij (informatie manager) vertelde dat de bestaande oplossing in zijn geheel niet zo succesvol was. Het koste verschrikkelijk veel moeite om iedereen tevreden te houden.

Op een simpele vraag waarom het er zoveel zijn, kon hij geen antwoord geven behalve dat het zo gegroeid was. Mijn laatste vraag over welke rapportages de belangrijkste zijn en waarom, bleef hij het antwoord weer schuldig.

Eén van de onderdelen van mijn voorstel verbaasde hem toen ik hem vertelde dat nieuwe software niet de oplossing was, maar de eerste stap het schrappen van minimaal de helft van de rapportages.

Bij de start van een-BI initiatief heb je nog zoveel keuzes en het blijft bijzonder dat kiezen zo moeilijk is.

En ja, kiezen is ook mensen teleurstellen. Teleurstellen in het feit dat het BI-initiatief even niet die afdeling informatie gaat leveren. “Maar ach waarom nou, dat kun je er toch wel even bij doen. Dit rapportje en overzichtje kan toch ook nog wel en deze bron kan toch ook wel even ontsloten worden ?”

Maak een keuze en maak iemand verantwoordelijk op directieniveau voor Enterprise Intelligence. Geef die persoon het mandaat om te kiezen en datgene op te leveren wat echt het verschil maakt!

Informatie hebben we allemaal al genoeg, ik zit te wachten op duidelijkheid en een keuze met bijbehorende inzichten.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: