Skip to content

BICC de spil in het bedrijf?

25 januari 2010

In de afgelopen jaren heb ik vele gesprekken gevoerd met onze klanten over het succes, nut en de noodzaak van een BICC. Een Business Intelligence Competence Center (BICC) is simpel gezegd een groep medewerkers (meestal centraal georganiseerd) met een mix aan kennis rondom het vakgebied van Business Intelligence. Deze groep is ervoor verantwoordelijk de organisatie tijdig en volledig te voorzien van de relevante informatie. Informatie om uiteindelijk de bedrijfsprestaties te verbeteren.
In elk gesprek merk ik dat, bij zowel bestaande BICC’s als nog op te richten BICC’s, geworsteld wordt om deze succesvol te laten opereren. Enerzijds heeft dat te maken met het expertise-/kennisniveau anderzijds veel meer met het organisatorische vraagstuk.Graag wil ik voor nu stilstaan bij het laatste.

De problemen zijn veelal terug te voeren op het vraagstuk rondom het mandaat/zeggenschap. Wat is het mandaat van het BICC? Plaatsen we het in de lijn of plaatsen we het als ondersteunende dienst? Het BICC wordt vaak gezien als ondersteunend. Zeker gezien de vele taken zoals het beheren, implementeren, begeleiden, uitvoeren, coördineren en helpen, die naast de verantwoordelijkheid voor de aanlevering van de (juiste) informatie op een gestandaardiseerde wijze, ook belangrijke taken van het BICC vormen. Ook hier ontstaat direct weer een nuance, want wie is verantwoordelijk voor de inhoud van de informatie? De juistheid van de informatie?

Vaak zeer moeilijke aspecten die samenkomen in een BICC, een omgeving waarin alle bedrijfsprocessen samenkomen en verenigd worden, en die het aanspreekpunt vormt voor de eindgebruikers.

In organisaties waar het werken met een BICC naar tevredenheid verloopt, beseft men dat een spilfunctie niet kan functioneren zonder mandaat. En niet zonder een directe verantwoordelijkheid onder een directiefunctie. Een directielid die niet alleen verantwoordelijk is voor ICT.

Mijns inziens wordt te vaak gedacht dat een BICC de haarlemmerolie is. De praktijk is echter veel weerbarstiger en vraagt om organisatietalent.

Herkenbaar ?

Deze post is eerder verschenen in IT-executive.
Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: