Skip to content

Bloemlezing 09

5 maart 2010

Altijd leuk nieuwe DBMS-en voor specifieke toepassingen. We blijven toch geinteresseerd in grote hoeveelheiden gegevens. Zo veel zelfs dat we niet eens de tijd nemen ze op te slaan. Dan komen de streaming databases van pas, Rick van der Lans vertelt over SQLStream. Wie doet een test?

En nu maar wachten op de mooiste vertaalbloopers, nu Google automatische ondertiteling van Engelstalige video vrijgeeft.

Weliswaar door een auteur die uit de Oracle wereld komt, maar geschreven op een blog die gericht is op SQLserver. De blog beschrijft een visuele methode om efficiente queries te ontwerpen. Ouderwets met potlood en papier (of vergelijkbare tekentools) maar vooral gericht op nadenken over wat je wilt gaan doen en hoe je dat het beste kunt gaan doen. Eentje voor in de achterzak van de performance-artiest.

De anatomie van een “spook-file”

Als toetje nog een tip voor de hard-core Oracle performance tuners, een tip die heleboel query bakkers eigenlijk ook zouden moeten weten. Het is namelijk een mythe dat bitmap indexen alleen geschikt zijn voor kolommen met een beperkte set aan waarden. In deze blog toont Richard Foote aan dat 10.000 verschillende waarden in een tabel met 1.000.000.000 rijen efficienter te raadplegen zijn met een bitmap index dan met een ‘gewone’ b-tree index. Zelfs als de omstandigheden voor een bitmap index tamelijk ongunstig zijn. Knoop het in de oren!

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: