Skip to content

De (on)zin van certificering

23 april 2010

Vorige maand heb ik een IBM Cognos certificaat gehaald. Het examen bestaat uit een 50-tal multiple choice vragen die via een computer bij een aangesloten testing center moeten worden beantwoord. Het is een ‘closed book’ examen, dus alle details moeten in je hoofd zitten. Het lastige aan dit soort ‘technische’ certificaten is dat er geen studiemateriaal voorhanden is. Het enige dat je kunt doen is de handboeken doornemen en hopen dat je de juiste accenten legt.

Kun je dan niet met je jarenlange ervaring de certificering halen? Nee, niet zonder meer. Een aantal vragen in zo’n examen is zo specifiek van aard dat je de details wel weer even paraat moet hebben.  Wanneer je aan het ontwikkelen bent, dan bouw je kennis en ervaring op. Maar je bouwt ook in je hoofd een database op van plekken waar je informatie over niet veel gebruikte of hele specifieke zaken kunt vinden. Dus als je iets niet meer precies voor ogen hebt, dan weet je wel waar je de informatie kunt vinden die je snel verder helpt. De kennis en ervaring die hebt opgedaan is een goede basis voor zo’n examen, maar geeft geen garanties dat je het examen haalt. Daarbij komt dat een 5,5 niet genoeg is, maar dat je minimaal een dikke 7 moet halen. Je kunt dus niet met de hakken over de sloot, want daarvoor is de sloot te breed.

Wat ik jammer vind aan zo’n examen is dat het wel iets zegt over de kennis die je hebt (of het gemak waarmee je kunt leren), maar niet over jouw vaardigheden om het toe te passen. Het is net als je (verkeers)theorie halen en dan aan het verkeer deelnemen. Het feit dat je je theorie examen hebt gehaald wil niet zeggen dat je een goede verkeersdeelnemer bent. Je zult de theorie in de weerbarstige praktijk moeten leren toepassen. Dus rijst de vraag wat zegt zo’n certificaat nou echt? En heeft certificering wel zin?

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: